Even voorstellen: Zahide geeft jongeren het vertrouwen om in zichzelf te geloven

188 keer bekeken 0 reacties

Het toekomstperspectief van jongeren verbreden, dat is wat Zahide Yigit als jongerenwerker doet in de Bossche wijk de Hambaken. Samen met haar collega’s wil ze jongeren het vertrouwen geven om in zichzelf te geloven.

Zahide: “Niet iedereen heeft dezelfde talenten en kwaliteiten. We zijn niet allemaal hetzelfde, maar wél allemaal gelijk. En voor iedere jongere is het belangrijk dat er in ze wordt geloofd, zodat zij ook in zichzelf blijven geloven.”

Als jongerenwerker bij Hambaken Connect start Zahide haar werkdag vaak in het jongerencentrum in de Hambaken. Eerst een rondje door de mailbox: zijn er ideeën voor nieuwe projecten binnengekomen? Zijn er stagiairs waarmee nog een en ander moet worden afgestemd? Moeten er nog voorbereidingen worden getroffen voor de activiteit van die dag?

Door de dag heen lopen jongeren uit de wijk in en uit. Gewoon om even te kletsen. “Daarvoor maak ik altijd ruimte”, vertelt Zahide. “Het is belangrijk dat ze zich welkom voelen. Zo bieden we ze een veilige plek. Dit betekent wel dat we flexibel moeten zijn in ons werk - het is geen negen tot vijf baan.”

Lange route

Zahide groeide op in Oss en is net afgestudeerd aan de hbo-opleiding Social Work. Het was een lange route. “Enerzijds ben ik blij dat het zo lang geduurd heeft. Van dat proces heb ik veel geleerd. Anderzijds vind ik het jammer dat ik niet altijd hetzelfde vertrouwen kreeg als mijn leeftijdsgenoten”, vertelt ze. Zahide startte haar middelbare school op vmbo-basis. Toen ze een van haar docenten daar vertelde dat haar doel was om op het hbo terecht te komen, geloofde hij niet dat dat haar zou lukken. Een moeilijk moment. En ze wist meteen: “Als ik in mijn werk ooit jongeren mag begeleiden, wil ik ze wél mijn vertrouwen geven. Mijn ouders hebben me gelukkig altijd gesteund, daarom kon ik doorzetten.” Na twee jaar mocht Zahide naar vmbo-kader, daarna naar mbo-4 en later naar het hbo. Nu is Zahide een van de weinige vrouwen in haar familie die door kon studeren. Na haar stage startte ze als jongerenwerker bij Hambaken Connect.

Klein begonnen

Hambaken Connect begon klein, in 2005, als kickboksvereniging Hambaken Gym. Oprichter Youssef Noudri is opgegroeid in de Hambaken en startte hiermee om verbinding te maken de jongeren in de wijk. Inmiddels heeft Youssef Hambaken Gym samen met compagnon Yassin Settout doorontwikkeld tot Stichting Hambaken Connect. Naast kickboksen bieden ze nu nog veel meer activiteiten aan voor jeugd, jongeren en hun ouders, gericht op onderwijs, werk en toekomst.

Vragen vanuit de wijk

Zahide en haar collega’s gaan veel in gesprek met de kinderen, ouders en scholen in de wijk. De meeste projecten en activiteiten bij Hambaken Connect ontstaan dan ook door vragen vanuit de wijk. “We hebben korte lijnen met de leerkrachten van de scholen in de Hambaken. Samen zorgen we ervoor dat kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.” Zo is er bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding en biedt Hambaken Connect hulp bij loopbaankeuzes.

Het samen leuk maken

De huiswerkbegeleiding wordt aangepast op de vraag en behoefte van de jongeren. Zijn de kinderen niet goed met tafels? Dan worden er tafels geoefend. Hebben ze hulp nodig met taken inplannen? Dan wordt daarbij geholpen. Zahide: “Sommige kinderen die bij ons komen hebben veel energie, waardoor ze zich slecht kunnen concentreren. Daarom zijn we sinds kort gestart met bewegend leren. Op een speelse manier gaan de kinderen aan de slag met begrijpend lezen, taal of tafels. Zo kunnen ze toch hun energie kwijt.” Kinderen worden door hun ouders soms verplicht om naar Hambaken Connect te gaan. “Het is fijn dat ouders zo betrokken zijn, zij willen het beste voor hun kind”, vervolgt Zahide. “Als jongeren zich echter te verplicht voelen, hebben ze niet altijd zin om iets te doen. We proberen het dan leuk te maken door bijvoorbeeld samen in gesprek te gaan over maatschappelijke thema’s. Wat is er gaande in de wijk, in de stad en in de maatschappij? Zo kunnen ze zichzelf ook ontwikkelen, raken ze betrokken en houden we het leuk.”

Het vertrouwen krijgen

“Niet iedereen heeft dezelfde talenten en kwaliteiten. Het ene kind gaat misschien naar mbo-2, de ander naar de universiteit. We zijn niet allemaal hetzelfde, maar wel allemaal gelijk”, vervolgt Zahide. “Het is als jongere zó belangrijk om het vertrouwen van anderen te krijgen, zodat je ook in jezelf blijft geloven. Als een ander denkt dat je iets kunt, ga je dat zelf ook sneller geloven. De rol van leerkrachten en andere voorbeelden wordt vaak onderschat. Zij spelen een grote rol in het leven en de ontwikkeling van jongeren. Bij Hambaken Connect willen we de jongeren vertrouwen geven. We willen hun horizon verbreden en toekomstperspectief bieden.”

Blijven ondersteunen

“Waarom krijgen kinderen van ouders met financiële middelen vaak meer kansen, dan kinderen van ouders die het minder breed hebben? Waarom zou het ene kind niet dezelfde hulp mogen krijgen, als het kind waarvan de ouders het financieel beter hebben? Bij Hambaken Connect willen we iedere jongere kansen geven. Ongeacht wat voor school je doet, of wat je achtergrond is. En natuurlijk maken de jongeren in de Hambaken, net als alle jongeren, ook weleens minder verstandige keuzes”, licht Zahide toe. “Toch blijven we ze ondersteunen totdat ze komen waar ze willen komen. We willen dat de jongeren zich bij ons veilig blijven voelen, en dat ze altijd bij ons terechtkunnen. We willen ze leren hoe je de juiste keuzes maakt. Uit eigen ervaring weet ik dat je als rolmodel veel kunt betekenen voor één persoon. Ik wil de jongeren blijven inspireren.”

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen